Smokki, black tie, tuxedo, dinnerjacket

  • Smokki on iltapuku, ja sitä käytetään kello 18:n jälkeen iltagaaloissa, illallisilla ja mm. oopperan ensi-illoissa.
  • Smokki ei ole sen kummempi vaate kuin muutkaan puvut, käytä sitä rohkeasti.
  • Smokin kanssa käytetään, ellei erikseen mainita, mustaa solmuketta ja vyöliiviä (cummerbund).
  • Jos edellä mainitut ovat mustat, asu täydentyy valkoisella taskuliinalla. Jos solmukken väri on muu kuin musta, myös vyöliivin ja taskuliinan tulee olla tuota muuta väriä.
  • Silkkinen vyöliivi (cummerbund) peittää housunkauluksen ja paidan liitoskohdan.
  • Smokkipaita on valkoinen kauluspaita, jonka hihoissa on tuplamansetit. Paidan etumus voi olla laskostettu, mutta se ei ole välttämätöntä.
  • Smokin kanssa käytettävät kengät ovat nauhalliset kiiltonahka- tai lakeerikengät.


Smokki on miehen rento iltapuku, ja sitä käytetään kello 18:n jälkeen iltagaaloissa, illallisilla ja mm. oopperan ensi-illoissa. Smokki on tuttu näky myös nyrkkeilyareenoiden reunoilla Suomessa ja maailmalla. Smokki on hyvin lähellä pukua, mutta kauluskäänteet ja housujen sivusaumat ovat silkkiä. Työssä päivittäin pukua käyttävän miehen ei tarvitse kainostella smokin käyttöä – smokki ei ole sen kummempi vaate kuin muutkaan puvut.

Aika ajoin on syytä tarkastaa harvemmin kuin kolme kertaa vuodessa käytettävien vaatekappaleiden siisteys ja istuvuus. On huono idea lähteä juhliin sellaisessa harvoin käyttämässään asussa, jota ei ole sovittanut vähintään päivää ennen juhlia. Toimitimme hiljattain smokin herrasmiehelle, jonka klubi-ilta oli alkamassa 45 minuutin kuluttua. Vanhan smokin rinnuksesta oli selvästi pääteltävissä vuoden takaisella taksimatkalla nautitun punaisen kebab-kastikkeen koostumus. Myös edelliskesän maratonharjoittelun tulokset olivat nähtävissä, kun vanha smokki oli kaksi numeroa liian suuri.


(Lue lisää)


Tulosta sivu